11
Apr
13

hitta smärtpunkterna och skriv backstories

1126853_screamingNär du planerar din roman och dina karaktärer måste du inte bara bestämma hur de ser ut, hur de pratar, vad de vill och längtar efter. Du måste också hitta deras smärtpunkter. Enkelt uttryckt är det situationer där dina huvudkaraktärer känner sig trängda, kränkta eller rädda. I din berättelse använder du dessa till att gestalta dina karaktär, visa deras svagheter och inte minst är det en källa till personlig utveckling, en svårighet att övervinna – centralt i allt berättande.

Backstories är det du skriver innan du börjar berätta din historia, skriva din roman. Backstories är några utvalda sekvenser som skildrar hur dina huvudkaraktärer utvecklade sina smärtpunkter. T ex: varför är Steven rädd för höjder, varför har Carl svårt att ta order från en kvinna, varför tycker inte Tanja om när kollegor rör henne på jobbet. Dessa backstories har du med dig i ditt skrivande, i bakhuvudet. Du antyder dem i din roman eller skriver ut dem i klartext, kanske även en eller annan backstory kommer in i din berättelse som en sidohistoria.

Det här är saker som visar flera sidor av dina karaktärer och inte minst – det berör!


1 Response to “hitta smärtpunkterna och skriv backstories”


  1. 6 maj, 2013 kl. 20:04

    Bra idé med att skriva backstories. Oftast är man nog för otålig för det och vill komma igång med själva berättelsen. Men genvägar blir senvägar, som det heter. Så man ska nog ta sig tid med backstories så att man själv känner karaktärerna när man börjar skriva berättelsen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: