11
Dec
11

Talang

Med förnuft och känsla bygger vi upp vårt skrivande och formar vår berättarröst. Men i botten ligger en grundförutsättning: talang.

Vad är då talang? Tja. låt mig göra det lite enkelt och jömföra det med en fallenhet för att just skriva. Jag tror den som har skrivartalang har en lust att berätta och forma historier inte bara i talade ord utan just skrivna. Jag tror också att han/hon har idéer till historier som inte har berättats förut, en känsla av att bära på nåt unikt som måste ut.

Jag menar också att den talangfulle ser nya berättelser över allt. Och ser h*n inte hela noveller och romaner så ser h*n fragment som kan användas i ett större sammanhang – en karaktär, en händelse, en replik. Det här är naturligt för den här personen, och texterna blir snarare överbelamrade med detaljer och tagna intryck från vardagen än tomma och enkla. Kort sagt: det finns en stor berättarglädje i den talangfulles texter, redan från början. Platta och tråkiga brukar de sällan vara. (jfr gärna med uttrycket ”snickarglädje”)

Språket är nåt som den talangfulle har en naturlig fallenhet för. Att leka med synonymer och metaforer faller sig naturligt. Och även om det kanske tar en skrivarkurs eller två att komma in i hantverket så är gestaltningar, dialoger och miljöbeskrivningar inte nåt svårlärt.

Många är de författardrömmar som består i att frälsa världen med den första texten, den första romanen – bli rik och berömd. I bästa fall, men faktiskt sällan, så har de en hållbar idé. Insikt om att det behövs skolning och träning är tyvärr i avsaknad alldeles för ofta. I ytterst sällsynta fall är de så oerhört talangfulla att de inte behöver nån skolning. I ett land som Sverige inträffar det för ca en handfull personer per sekel.

Är du en av dem?

Annonser

0 Responses to “Talang”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: