06
Dec
11

Känsla

Förnuft, känsla och talang var det. Nu: känsla och känslor.

Känslan i själva skrivandet måste självklart vara med när du skriver skönlitterärt. Få är de som lyckas skriva nåt som är publicerbart bara för att de bestämt sig för att göra det. Hjärtat måste vara med. Försök inte skriva nåt som inte engagerar dig, det kommer inte att engagera läsaren heller. Skriv om det du behärskar och brinner för, gör din research. Du blir inte bara mer påläst utan också mer involverad.

Ordet känsla och vi snuddar vid sinnen. Det är viktigt att levandegöra människor, miljöer och skeenden i din berättelse genom att använda sinnesupplevelser. Använd flera sinnen, kanske alla fem, eller ett av dem genomgående i texten. För i smak, dofter och allt det där har vi gemensamma beröringspunkter. De går direkt in i läsaren, rakt in i kroppen. Vi vet alla hur det känns att lägga en hand på ett lår i manchesterbyxor, vi vet hur hemmagjord jordgubbssaft smakar en varm sommardag, vi vet hur tång och våt sand doftar på stranden. Troligtvis förnam du dessa här och nu i meningen du nyss läste.

Det gäller inte bara att skriva med känsla, känslorna måste också finnas i din berättelse. Om du gestaltar vad karaktärer i din text känner så kommer vi att förstå dem bättre, historien blir trovärdig. Låt dem skrika, gråta, skratta, retas, smickra, skälla, allt efter deras dominerande känsla i scenen. Ta ut svängarna, berör mig som läsare. Annars tröttnar jag. Om du låter dina huvudpersoner agera efter och visa sina känslor så kommer de också att bli konsekventa och vi ser deras personlighet tydligare.

Till slut: du måste lära känna för dina karaktärer. Ja, för alla som är med i berättelsen. Även  den grymme, den elaka, fienden, den otrogna, mördaren, kannibalen, alla. Om du inte gestaltar dem så att vi förstår dem kommer heller inte din berättelse att bli förstådd. Och kom ihåg att inga människor eller karaktärer är heller så platta att de är enbart dåliga. Alla har positiva och negativa sidor, visa båda så blir de mer levande. Det gäller även för hjälten eller berättarjaget. Inget är så tråkigt att läsa om som en som alltid gör rätt och är genompräktig.

Känsla på flera plan måste genomsyra din text och ditt skrivande.

Annonser

0 Responses to “Känsla”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: