04
Dec
11

Förnuft

Förnuft, känsla och talang. Tre grundförutsättningar för att nå längre än byrålådan med sitt skrivande.

Låt mig börja med det här med förnuft. Läsandet och skrivandet är en förförelseprocess. Författaren har med sin text avsikt att dra dig in i en berättelse och den som läser har samma avsikt, att bli indragen, bli förförd. Det är ett slags outtalat kontrakt mellan författare och läsare. Det är också därför vi har så lätt att acceptera sånt i en bok som inte finns i vår vardag, vi vill dit, i alla fall för en stund. Vi har väl alla varit med om lässtunder då det här har lyckats, då vi blir ett med berättelsen och dess karaktärer, då rummet omkring oss försvinner.

Det här är i stor utsträckning fråga om teknik. Dels en teknik att engagera läsaren, anspela på gemensamma upplevelser, drömmar, farhågor och känslor. Dels är det också en fråga om inte få läsaren att tänka på annat, t ex kan man skriva så? Är inte det där felstavat? Två utropstecken? Då är magin bruten, förförelsen har gått i stå.

Kanske inväder du mot skrivtekniska tips generellt med orden ”Jag vill bryta mot regler och konventioner, skriva nåt nytt”. Javisst, gå vidare i den ambitionen, den är lovvärd. Men du måste veta mot vad du ska bryta. Eller för att göra en jämförelse med musikens värld – även en aldrig så imporoviserande jazzmusiker har en gång lärt sig musikens grunder.

Under rubriken förnuft tycker jag också ett par ofta förbisedda verktyg bör nämnas. För det första research. Det kan låta överambitiöst för en fritidsförfattare men det är nästan alltid nödvändigt i åtminstone viss utsträckning. Fråga dig själv före du börjar skriva vad du behöver veta för att berätta historien. Det kan vara alltifrån mindre saker som vilka buskar blommar i en trädgård i juli, till större efterforskningar som släkt- och historiaforskning. Börja inte måla förrän du har alla färger framför dig.

För det andra, bearbetning. Jag brukar säga att när du för första gången satt sista punkt i din berättelse så är (på sin höjd) halva arbetet gjort. Fundera över dispositionen, blev den bra? Håller den läsaren kvar? Blev det en för lång transportsträcka i början? I mitten? Kan slutet kortas av. Bör karaktärerna födjupas? Fundera över omskrivningar både i stort och smått, granska textens rytm, lek med ord och synonymer. Låt också texten vila, lägg den åt sidan i flera månader utan att titta på den. Du kommer att bli överraskad över allt du inte såg innan du lät den vila.

Du klarar dig inte utan teknik och förnuft.

Annonser

0 Responses to “Förnuft”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: